Lezingen

> Lezingen > 18 november 2020

18 november 2020

Van Oer-IJ tot Noordzeekanaal

door

Lia Vriend

 

 

Van Oer-IJ tot Noordzeekanaal;
het verhaal van een continu veranderend landschap

 

IJmuiden en IJmond zijn namen die iedereen wel kent. Ze  betekenen in feite ‘de monding van het IJ’ waarbij Muiden de betekenis van ‘mond’ heeft.
Het IJ was een brede waterloop die van de Zuiderzee langs Amsterdam en Velsen via het Wijkermeer in contact stond met de vele meren in Noord-Holland. De strook duinen tussen het Wijkermeer en de Noordzee wordt ‘Holland op zijn smalst’ genoemd.
Toen het Noordzeekanaal in de 19e eeuw werd gegraven en het IJ en het Wijkermeer werden drooggemalen,  liep de afvoer van het water rechtstreeks naar de zee. Men is deze nieuwe monding IJmond gaan noemen en de stad die hieruit ontstond IJmuiden. De geschiedenis van dit gebied is nog veel boeiender als je weet dat hier  een tak van de Rijn stroomde voordat  het IJ ontstond en ter hoogte Castricum in zee uitmondde. Deze voorloper van het IJ noemen we daarom ‘Oer-IJ’.

Lia Vriend, bestuurslid van de Stichting Oer-IJ zal het verhaal van het continu veranderende landschap presenteren aan de hand van vele kaarten en landschapsbeelden.

De avond wordt gehouden in de zaal Tropica aan de Const. Huygensstraat 99 te Heemskerk.
De zaal is open vanaf 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur.
Bij de entreeprijs van € 5,= voor NIVON-leden en € 7,50 voor belangstellenden zijn koffie en thee inbegrepen.

 

 

 

(c) Nivon afd. Beverwijk

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben