Lezingen

You are here: Lezingen > 20 februari 2019

Woensdag 20 februari

 

Vergeten fruit en het wonder van het enten

door

Nico Brantjes

 

 Speciaal voor het Nivon zal Nico Brantjes op woensdag 20 februari een lezing houden over vergeten fruitrassen en het bijzondere van het enten van fruitbomen. Hij noemt dit zelfs een wonderbaarlijk gebeuren. Op deze avond zal hij een powerpointpresentatie geven over de historie, het bestaan, het kweken en enten van oude fruitrassen.
Daarna zal hij het enten ter plaatse in de zaal demonstreren. Onder de bezoekers zal het geënte fruitboompje worden verloot.

Tijdens het ontwerp en de ontwikkeling van de plannen voor de historische tuin achter Kasteel Assumburg in Heemskerk bedacht Nico Brantjes dat er misschien wel fruitbomen in deze tuin gestaan hadden. Hij ontwierp naast de prachtige 18e eeuwse barokke en formele tuin ook een boomgaard met 150 oude tot zeer oude fruitrassen. Ook ontdekte hij dat er op de Assum in Uitgeest, zo dicht bij het kasteel, rond 1880 een fruitteler is geweest die destijds twee fruitrassen had ontwikkeld, namelijk de Assumer Peer en de Uitgeester Zoet. Die twee rassen heeft hij later veel gepromoot via de actie "Uitgeest wordt fruitgeest".
Nadat de aanleg van de historische tuin bij kasteel Assumburg was voltooid heeft Nico zich verder verdiept in de veredeling van die oude fruitrassen en nu ent hij hobbymatig op zijn akkertje in Heemskerk veel laagstam-fruitboomrassen. Met dat gegeven kan hij boeiend over zijn ervaringen vertellen.

De avond wordt gehouden in de zaal Tropica aan de Const. Huygensstraat 99 te Heemskerk.
De zaal is open vanaf 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur.
Bij de entreeprijs van € 5,= voor NIVON-leden en € 7,50 voor belangstellenden zijn koffie en thee inbegrepen.

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben